Защо децата трябва да прекарват време сред природата

Защо децата трябва да прекарват време сред природата

 

Момиченце на лов за пеперуди сред природата

 

В днешния технологичен свят дечицата вече могат да боравят със смартфон и таблет още на 2 години. Когато им представим света на интернета и технологиите още от толкова крехка връзка, ние затваряме пред тях вратата на себепознанието и изследването на външния, реален, свят. Разсейвани от хилядите цветове, звуци и движения, които излизат от телефона и компютъра, те бавно започват да губят интерес към заобикалящата ги среда и вътрешния им свят.

 

Дете гледащо в телефона

 

Днес повече от всякога имаме нужда от млади, осъзнати и вдъхновени хора, които имат желанието и възможностите да оставят света едно по-добро място след себе си. Кое е най-лесното и същевременно най-ефективното нещо, което можем да направим, за да може да се случи това? Да изведем дечицата си сред природата, тя ще се погрижи за останалото.

 

Бебенце на полянка сред природата

 

Какви са ползите и по какъв начин може тя да помогне за развитието и изграждането на детето в отговорен, осъзнат и пълен с живот човек

Природата е жива, пълна с изобилие и вечно променяща се. Именно какъвто е и човешкият живот. Виждайки и бидейки в допир с природата у дечицата се развива чувство за безграничие, чувство за свобода, чувство, че всичко е преходно и циклично и как същевременно всеки един етап може да бъде красив и уникален сам по себе си.

 

Дете тичащо свободно сред полето

 

Природата крие предизвикателства и решение. Как ще прескочат локвата без да се намокрят? Като стъпят на камъчето по средата и след това издаденото дръвче. Подобен тип предизвикателства, колкото и безобидни да са те, развиват у дечицата чувство, че могат да се справят с всичко и че решение винаги има, независимо от ситуацията. Развиват креативното си мислене и тренират своята решителност и безстрашие. Замисляли ли сте се колко безстрашни са дечицата всъщност, когато са малки? Това е така, защото всяко едно малко нещо, с което се справят, развива тяхната самоувереност и ги прави по-смели. Природата крие изобилия от предизвикателства за малчуганите. Ние единствено трябва да им ги представим.

 

Момиченце катерещо се на дърво

 

Природата разпръсква мъдростта си чрез тишината. За да могат да се обърнат навътре към себе си и да изследват безграничните си възможности, децата имат нужда от правилната среда. Среда, в която е тихо и  спокойно. Среда, от която могат да черпят чиста и истинска енергия. Среда, която наблюдавайки да успяват да разбират по-добре себе си. Природата е нашата естествена среда и не е изненадващо, че тя може да ни помогне да се потопим в потока на безграничността, който се крие в нас.

 

Дете релаксиращо в реката

 

Природата е здраве, имунитет и удоволствие. Чист въздух, звуци на течаща вода, песните на птиците, шума на листата от вятъра - наслада за всички сетива. Ожулените колене и лакти и продължаването на играта веднага след това, определено ще калят имунната система и психика на дечицата. Спане на палатки и цял ден игра около рекичката, целене с водни бомбички и бой с пръчки - не са ли сред мечтите на подрастващите?

 

Момиченце до потока

 

Живота днес е динамичен и непредсказуем, но начина, по който го живеем винаги ще зависи само и единствено от нас. Нека намираме време и възможно най-често да го прекарваме сред природата с дечицата и семействата си. Телефоните и компютрите няма да избягат, но времето на природата е ограничено, ако не се погрижим да оставим след себе си отговорно и осъзнато поколение.


По-стара публикация По-нова публикация


Оставяне на коментар