Водопадите и мистичната им сила да лекуват

  Водопадите са един от най-омайните природни феномени. Но освен величие и красота, те притежават и изключителна лечебна сила. Тя се дължи на въздействието на природата върху човешките сетива и върху основната ни жизнена функция - дишането.
Водопадите и магическата им сила да леуват - Natureallity

Как ни лекуват водопадите

  • Чрез нашето зрение.Това което виждаме около нас играе важна роля за това как се чувстваме и мислим. Доказано е, че различните цветове и комбинации от цветове, оказват силно влияние върху човешкия мозък и нашето настроение. През пролетния и летния сезон водопадите и природата около тях са обагрени в зелени и бели цветове. Според изследвания, именно тези два цвята в комбинация са едни от най-успокояващите. Неслучайно всички обичаме да прекарваме време в зелени гори и балкани, особено ако има река, поток или водопад. Това е така, защото тази цветова комбинация действа благоприятно на нервната система, като намалява стреса и напрежението.

Красив водопад с много зеленина около него - Natureallity

 

  • Чрез нашия слух. Човешката нервна система е изключително чувствителен и сложен механизъм.Тя отчита дори най-малкия звук и вибрация и това оказва влияние на организма ни, дори и без ние да го осъзнаваме. Звукът на течaщата вода е един от най-успокояващите звуци в природата. Освен това падащата вода в зависимост от височината и силата, създава така наречния бял шум "white noise", който успокоява нервната система и мозъка и премахва стреса от организма. В състава му са включени всички възможни звукови честоти, които нашия слух може да възприеме. Белият шум присъства на различни места в природата, например: на плажа при разбиващите се вълни, покрай реки, потоци и водопади, когато вали, дори и под душа в банята.

Много шумен водопад - Natureallity

 

  • Чрез дишането. Дишането е най-важното действие, което извършваме постоянно. Можем да живеем без слух и зрение, но е невъзможно да живеем без да дишаме. Затова качеството на въздуха, който дишаме е от изключително значение. Доказано е, че въздухът в домовете ни е до 10 пъти по-замърсен от този навън. Това често е причината, поради която се чувстваме отпаднали, изморени или депресирани. Природата и в частност водопадите оказват върху нашия организъм най-голямо влияние чрез дишането. Именно около тях се образува най-чистият и полезен въздух на земята. Процесът, благодарение на който се случва това, се нарича йонизация. При падането на водата и допира на водните молекули с твърда повърхност се образуват голямо          количество отрицателни йони. Течащата вода действа като постоянен генератор за образуването им.

Жена вдишва чист въздух от природата - Natureallity

 

Какво са йоните

Йоните са електрически заредени частици, образувани при отделяне или приемане на електрони от атоми или молекули. Въздухът е изграден от молекули като всяка молекула има ядро, съдържащо протони и циркулиращи около него електрони. В природата всичко е балансирано, затова протоните и електроните в молекулите са с еднакъв брой.

Когато към дадено ядро или молекула се присъедини електрон, се получава отрицателно зареден йон (анион).

аниион

Отрицателните йони са много леки и се усвояват лесно от организма чрез белите дробове и кожата. Благодарение на тях кръвта и клетките се насищат с електрони и по този начин организмът регулира много важни жизнени процеси. Освен леки, отрицателните йони са и много подвижни. Точно заради това успяват да се прикрепят към микроскопични частици във въздуха като прах и други. По този начин частиците стават по-тежки и падат на земята. Благодарение на това, въздухът става по-чист и дишането се улеснява. Колкото повече отрицателни йони приема човек, толкова по-добре за здравето му.

Положителните йони са точно обратното, при тях от ядрото или молекулата се отделя електрон - те се наричат катииони.

Катиион

За разлика от отрицателните йони, положителните влияят негативно на нашето здраве.Те крадат електрони от здравите клетки и по този начин причиняват вредни окислителни процеси в организма. Неслучайно хората, които прекарват много време в закрити пространства нямат добра концентрация, страдат от алергии, различни степени на депресия и често главоболие.

Положителни срещу отрицателни йони

В околната среда на съвременния свят има повече източници на положителни, отколкото на отрицателни йони. В жилищата ни електрическите уреди (хладилник, климатик, компютър, печка, телевизор и много други) насищат въздуха с положително заредени йони, вредни за нашето здраве.

Положителни срещу отрицателни йони

Въздухът в градовете и домовете ни е много по-замърсен отколкото би ни се искало. В природата нормалното съотношение между положителните и отрицателните йони е: на един кубичен сантиметър трябва да има около 1200 положителни и 1000 отрицателни йони. За съжаление в градовете присъствието на отрицателните йони във въздуха е от 100 до 500 йони на куб. см., а в жилищата ни броят им може да спадне до 20 йони на куб.см. Това е така, защото когато въздухът премине през климатици и печки за отопление, той много бързо се дейонизира и губи полезните отрицателни йони. Липсата на отрицателни йони във въздуха и кръвта ни е като липсата на витамини в тялото - тя понижава работоспособността ни и ни прави по-податливи към стрес и инфекции.

 Как да подобрим качеството на въздуха в дома си

Вече съществуват много уреди - йонизатори на въздух, които генерират отрицателни йони във въздуха. Това е един добър вариант, но ако искате да се доближите максимално до природата и естествената си среда най-добрият начин е да засилите присъствието на водни и природни елементи в дома си. Това ще ви доближи максимално до ефекта, който се получава около водопадите.

Един от най-добрите начини да внесем природата в дома си е с живи растения. Освен че са много красиви, те са белите дробове на планетата и половината от нашите бели дробове. Това, което ние вдишваме, растенията издишват и това, което ние издишваме, те вдишват. Между нас и растенията се извършва постоянен обмен.

Мъж полива цвете / растение

Друг много добър начин да внесем не само природните, но и водните елементи в дома си e с декоративен фонтан или водопад. Освен всички позитиви за въздуха, които носи течащата вода, декоративните фонтани на Natureallity са декорирани с естествен скандинавски мъх. Той допълнително засилва пречиствателните способности на водопада, като абсорбира токсините, премахва вредни материали като амоняк, ацеталдехид и оцетна киселина и пречиства възуха от цигарен дим.

Декоративен фонтан за дома "Уединение" - Natureallity

Най-добрият вариант обаче е комбинацията между живи растения и течаща вода, така максимално ще пресъздадете атмосферата около водопадите и ще я пренесете в собствения си дом. Поради тази причина, ние създадохме стайни фонтани с място за живи цветя.

Вътрешен фонтан с цветя - Natureallity

За финал ще ви представим 5 доказани лечебни свойства на отрицателните йони

  1. Отрицателните йони ускоряват процеса на доставяне на кислорода до клетките, като по този начин увеличават капацитета ни да усвояваме кислорода.
  2. След като кръвта ни се насити с отрицателни йони, серотонина (хормона на щастието) се окислява по-бързо, като това води до по-бърз и положителен ефект върху нервната система.
  3. Отрицателните йони са изключителен помощник при хреми, бронхиални астми, синузити, алергии, родилни и постоперативни болки и мигрена.
  4. Действат много благоприятно върху самочуствието, сънят, апетитът, физическата и умствената активност.
  5. Убиват бакетрии и вируси.

По-стара публикация По-нова публикация


Оставяне на коментар