Стайни растения които пречистват въздуха вкъщи

Стайни растения които пречистват въздуха вкъщи 


Стайни растения които пречистват въздуха вкъщи главна снимка


Защо е толкова важно да имаме растения в дома си?


Въздухът вкъщи може да бъде до 5 пъти по-замърсен от този навън. Това се дължи на множеството токсични продукти, които има по мебелите, килимите, пластмасовите продукти и боите в дома ни. Тези продукти могат да предизвикат алергични реакции, преумора, главоболие, проблеми с дишането и дори чести смени на настроенията. Цветята идват на помощ, за да ни помогнат да пречистим въздуха вкъщи и да се чувстваме отлично.


чист въздох удома


Ако искате да прочетете повече за това как можем да пречистим въздуха в дома си с природни средства, може да го направите тук - Природни средства за пречистване на въздуха у дома

Как растенията пречистват въздуха?


Животът на Земята е немислим без растенията. Красотата, изобилието и разнообразието им могат да очароват всеки един човек. Но външността им съвсем не е единственото тяхно качество. 


Цветя вкъщи


Растенията са основна част от живота на Земята. Те са източник на основната част от свободния кислород и са основен елемент на повечето екосистеми, особено на сушата. Не напразно наричани "белите дробове" на земята, те могат да филтрират и преобразуват вредните вещества не само от атмосферата, но и от собствения ни дом.

Благодарение на процеса фотосинтеза, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения, растенията успяват да пречистят и очистят въздуха от вредни вещества.


Чист въздух сред природата


Стайни растения пречистващи въздуха

 

Английски бръшлян 

Английксият брашлян пречиства въздуха у дома

Въпреки че изисква доста грижи, той е сред най-добрите стайни растения, поглъщащи въглеродния диоксид. Притежава също така и свойството да пречиства въздуха от тежки метали, токсини и формалдехид. Препоръчва се за отглеждане от хора, които живеят на ниски етажи край натоварени шосета и магистрали. Много подходящ е и за хора, които работят в полуподземни помещения.

 

Бамбукова палма

Бамбуковата палма пречиства въздуха вкъщи

Тя е сред най-успешно справящите се с бензена във въздуха растения. Важно е горният слой на почвата да е освободен, защото по този начин се повишават пречиствателните качества на растението. Ще се чувства най-добре на място, където влиза малко слънце. Относно поливането, само когато почвата  е суха и спрямо влажността във въздуха. Може да расте и в помещения с минусови температури.

 

Спатифилум

Спатифилум стайно растение

Според много източници, спатифилумът е сред най-добрите пречистващи растения за дома - нито едно растение не може да се мери с него в борбата с химикалите. Успява да се справи с парите на ацетона, бензола, различни видове спирт и амоняк. Безпощаден е с промишлените и битови токсини. Обича по-сенчести места и има нужда от ежеседмично поливане

.

Фикус

Фикус растение вкъщи

Освен, че не предизвиква алергични реакции, много ефективно освежава въздуха. Чудесен избор е за растение в спалнята, тъй като изработва биоактивни вещества, които спомагат за това да се наспиваме по-добре и да се събуждаме бодри.

 

Алое Вера 

Алое вера

Има способността да филтрира въздуха като го пречиства от формалдехид и бензол. Светлолюбиво е и се отглежда лесно. Отличен избор за слънчев прозорец или кухня.

 

Сансевиера

Саснивиера

Тя е сред най-добрите във филтрирането на формалдехида. Расте добре при слабо осветление и влага. Банята  би била чудесно място за нея. Може да сложите и няколко в спалнята. Въздухът през нощта ще бъде наситен с кислород, поради факта, че сансевиерата поглъщата въглеродния диоксид и отделя кислород през нощта ( за разлика от цикъла при повечето растения).


Установяване на връзка с природата

Дърво на живота


Растенията са основна част от природата, а тя е нашата естествена среда. В днешния технологичен и бетонен свят е от жизненоважно значение да изградим и поддържаме редовна връзка с природата. Няколко цветенца в дома ви определено ще ви помогнат с това. Зелените им и жизнени цветове имат успокояващо и терапевтично въздействие върху нервната система. Съзерцаването им, когато се чувствате подтиснати или стресирани ще ви облекчи и зареди с нов прилив на положителна енергия. Грижите за цветята и физическия контакт, който осъществяваме  с тях ни заземяват и учат на търпение и любов. Бдителността и фокусът ни върху растенията усилват възприятията ни. Обстановката и настроението, което създават в помещението спомагат за по-пълноценна почивка, по-добър сън, по-добро настроение, повече креативност, повече спокойствие и удовлетвореност от живота.

По-стара публикация По-нова публикация


Оставяне на коментар