Райското Пръскало - Най-високият водопад в България

Със своите 124,5 метра, Райското Пръскало е не само първенеца на България, но е и най-високият постоянно течащ водопад на Балканския полуостров.

Уникалната красота и енергия на това място, привличат много туристи, като всяка година водопадът е посещаван от над 8000 души.

Райското пръскало

 

Къде се намира

Водопад Райското пръскало, наричан още Калоферското пръскало, се намира в Централната част на Стара Планина, в подножието на най-високия връх в планината - връх Ботев. Тази уникална водна каскада принадлежи към територията на резерват "Джендема", който е с най-голяма надморска височина в Национален парк "Централен Балкан".

Диви коне в централен балкан

 

Как да стигнем

Този природен феномен се намира в близост до град Калофер, който е и отправната точка от маршрута към водопада. От Калофер тръгваме към местността "Панците", която се намира на около 6 километра от града. До нея се стига лесно с автомобил по асфалтиран път. Там туристите лесно могат да намерят паркинг или дори място за нощувка, ако е нужно.
От Паниците започва преход пеша до хижа Рай.
В началото терена е по-труден, следвайки пътека, която е добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка, преминаваме през стръмен участък
планинар
След като преминем стръмния участък (15-25мин), пътеката продължа през красива широколистна гора. Там маршрута е лек и приятен. Щом преминем гората излизаме на широки полета, от където се откриват спиращи дъха гледки към резерват "Джендема" и върховете на Стара Планина.
резерват "Джендема" в Стара Планина
След около 30-40 минутен преход по лекия и полегат участък, стигаме до входа на резерват "Джендема". Първата част от прехода през резервата също е много приятна, преминава се по равна пътека през красива букова гора. По цялата пътека има чешми с уникална планинска вода и обособени места за почивка.
Във втората част на прехода през резервата, нещата стават интересни, започва стръмно изкачване на участък от връх малкия Купен, зад който се намират хижа Рай и Райското пръскало. Изкачването не е много дълго, но за много хора със сигурност ще се окаже предизвикателство. Веднъж изкачи ли се обаче, човек веднага забравя за стръмния участък, защото пред него се разкрива гледка на равна красива местност, в дъното на която се намира хижа Рай, а зад нея Райското Пръскало.
хижа Рай
За да стигнем до водопада, ни предстои последно изкачване на стръмната пътека в подножието му - около 30 минутен преход. Общият преход от Паниците до хижа Рай е около 3-4 часа в посока, в зависимост от темпото.

Кога да го посетим

Райското пръскало е една от най-посещаваните природни забележителности в България - над 8000 души годишно. Причината за това не е само самият водопад, но и природата в Централен Балкан. По наше мнение, целият преход може да се нарече райски. Природата там е уникална и много богата, думите не се достатъчни, за да я опишат. Това е нещо, което човек трябва да изпита лично. Най-добре е да посетите водопада през пролетните и летни месеци, тъй като тогава той е и най-пълноводен. А в горещ летен ден, няма нищо по-хубаво от студените пръски на водата, идваща от вечно снежните преспи, в подножието на връх Ботев.
връх Ботев

Какво друго можем да видим на близо

В Централен Балкан има още много други туристически маршрути и обекти. Тук се намира най-високият връх в Стара Планина - връх Ботев. На около 3 часа западно се намира още един красив водопад - Карловско пръскало. Една от най-известните атракции в района е екопътека "Бяла Река", дължината ѝ е около 2км. Преминавайки през нея, ще се насладите на уникалните гледки и природни красоти от Национален парк "Централен Балкан". В Калофер, можете да посетите националния музей "Христо Ботев", който е част от 100-те национални туристически обекта на България.
Къщата музей на Христо Ботев

На финала, ще се разделим с един видео тур на Райското пръскало. Надяваме се той да засили желанието ви да отидете на това вълшебно място и да прекарате време сред природата, защото всеки миг прекаран сред природата, е миг на щастие.


По-стара публикация По-нова публикация


  • Ивелина Николова на

    Райското пръскало е уникално, целия преход е просто вълшебен. Миналата година ходихме с приятели и препоръчвам всеки, който не е бил там да го посети. Заслужава си !

  • Иван Митев на

    Супер


Оставяне на коментар