Природни средства за по-чист въздух у дома

Природни средства за по-чист въздух у дома

Естествено пречистване на въздуха с природни средства

Природни средства за по-чист въздух у дома

 Как ни влияе въздуха вкъщи?

Всички знаем за проблема със замърсяването на въздуха, но някак си не подозираме, че и в дома ни може да дишаме замърсен въздух. Проучвания показват, че въздухът вкъщи може да бъде до 5 пъти по-мръсен и токсичен от този навън.

Дишането е основният процес в човешкото тяло и въздухът и неговото качество, са от основно значение за нашето благополучие.

Влошеното качество на въздуха у дома може да влоши както психическото ни, така и физическото ни здраве. Това несъмнено се отразява на взаимоотношенията ни и общото ни настроение.

Мръсния въздух влияе на настроението ни

 Как ни влияе мръсният въздух вкъщи

- умора, замаяност

- раздразнение на очите и кожата

- повишена предразположеност към настинка и грип

- често главоболие и гадене

- дихателни проблеми

- затруднена концентрация

Мръсният въдух у дома причинява главоболие

Източници на замърсяване на въздуха у дома

- цигарен дим

- прахът, заседнал в килими и матраци

- козина и пърхот от домашни любимци

- климатик без въздушен филтър

- газови котлони

- почистващи препарат на основата на хлор

- освежители на въздух за помещения

Замърсители на въздуха у дома

 Защо е важно да дишаме чист въздух

У дома е мястото, на което искаме да се почиваме, да се наслаждаваме на времето, прекарано с любимите ни хора, да творим, да се развиваме. Когато не сме физически или психически добре, нито едно от изброените не може да бъде изпълнено на 100%. 

Ако искаме да се чувстваме бодри, свежи, здрави  и пълни с енергия вкъщи, е необходимо да  дишаме редовно пречистен въздух в домовете си.

Чист въздух у дома = здраво семесйство

 Природни средства с които да пречистим въздуха вкъщи

Растения

Растенията вкъщи пречистват въздуха

Освен красиви, стайните растения могат да бъдат чудесен помощник с пречистването на въздуха вкъщи.

Познавате характерната миризма след ремонт или покупка на нови мебели. За съжаление тя често не е просто аромат, но и носи вреди със себе си заради отделените бензен, формалдехид и трихлоретилен и др.

 Е, има някои растения, които отлично се справят с тези химични съединения и ви помагат да дишате по-чист въздух. Заедно с новите мебели, вземете си и няколко нови цветенца.

Ако искате да разберете кои са най-ефективните при пречистването на въздуха растения, може да направите тук - Стайни растения които пречистват въздуха вкъщи

Свещи от пчелен восък

Свещи от пчелен восък пречистват въздуха у дома

 Ако сте любители на свещите и обичате романтичната и топла атмосфера, която създават, то запасете се със свещи от пчелен восък. Те йонизират въздуха и неутрализират токсичните съединения и други замърсители. Освен, че подобряват качеството на въздуха, те горят по-бавно и няма да ви се налага често да купувате нови. Всъщност чистият восък гори почти без дим и аромат. Полезни са и за астматици. 

Обикновените парафинови свещи се произвеждат от петрол и при изгаряне отделят опасни химични вещества като бензен, толуен, сажди и други химикали във въздуха. Те имат по-скоро вредно, отколкото благоприятно действие и употребата им трябва да бъде избягвана.

Лампи от хималайска сол

Лампите от хималайска сол пречистват въздуха вкъщи

Изключително красиви с купища ползи. Основното и може би най-известното е, че почистват и освежават въздуха. Могат да се справят с отстраняването на прах, полени, цигарен дим и други замърсители. Допринасят също за намаляването на симптомите на астма и алергии, успокояват кашлицата, увеличават енергийните нива, подобряват настроението и концентрацията. Ще ви бъдат от полза при наличието на какъвто и да е признак за замърсен въздух у дома.

Активен въглен 

Активен въглен за по-чист въздух у дома

Още едно природно и много мощно средство за почистването на въздуха у дома е активният въглен. Благодарение на порестата си структура той лесно се справя с отстраняването на бактерии, вредни замърсители и алергени. Активният въглен е силно абсорбиращ и без мирис. Предотвратява появата на мухъл и попива излишната влага. Миризмите от домашните любимци или от банята също не са проблем за него.

Ако искате да се възползвате от неговата помощ, може да го поставите в мрежеста торбичка във всяка стая. Особено подходящ за дома е бамбуковият въглен.

Етерични масла

Етерични масла за по-чист въздух вкъщи

Етеричните масла са естествени екстракти, които обикновено се дестилират или пресоват от избрани ароматни растения. Повечето от етеричните масла имат антивирусни, противогъбични и антибактериални способности, които са изключително ефективни за елиминиране на токсични вещества, когато се разпръскват във вътрешния въздух.

Те унищожават живите клетки на опасни вируси, прахови частици, опасни бактерии и антигени, когато са в контакт с тези токсични вещества.

Чудесни масла, които помагат за убиването на вирусите, гъбичките и дори плесента са канела, риган, розмарин, мащерка, грейпфрут, лимон, карамфил, чаено дърво.

Вътрешно водопадче или фонтанче

Вътрешно водопадче / фонтанче за по-чист въздух вкъщи

Процесът, благодарение на който се случва това, се нарича йонизация. При падането на водата и допира на водните молекули с твърда повърхност се образуват голямо количество отрицателни йони. Течащата вода действа като постоянен генератор за образуването им. Отрицателните йони са и много подвижни. Точно заради това успяват да се прикрепят към микроскопични частици във въздуха като прах и други. По този начин частиците стават по-тежки и падат на земята. Благодарение на това, въздухът става по-чист и дишането се улеснява. Колкото повече отрицателни йони приема човек, толкова по-добре за здравето му. Ако искате да прочетете повече за отрицателните йони и как ни лекуват, може да го направите тук - Лечебната сила на водопадите
По-стара публикация По-нова публикация


Оставяне на коментар