Крушунски Водопади - Една от най-посещаваните природни забележителности в България

Крушунските водопади определно са една от най-красивите и леснодостъпни природни забележитености в България.

Комбинацията от уникална природна красота и лесен маршрут, ги прави популярна дестинация за туристи и ентусиасти.

Крушунски Водопади

  Къде се намират

Село Крушуна се намира на 34км от Ловеч, в община Летница. Водопадите се намират в близост до селото, в местността Маарата. До тях се стига много лесно с автомобил.

Как да стигнем

След като тръгнете по главния път от Ловеч за град Левски, в село Александрово ще видите табела с посока, на която пише село Крушуна.  Когато стигнете в Крушуна, лесно ще се ориентирате за местността Маарата, по малките упътващи табелки в селото. Щом стигнете  местността, ще откриете паркинг, на който можете да оставите колата и да продължите пеша.
Разходка до Крушунските водопади
След като вече сте на крак, за да стигнете до водопадите, ще трябва да продължите пътешествието си към това вълшебно място по много добре изградена и поддържана екопътека. Екопътеката покрай Крушунските водопади е направена така, че да преведе туристите през най-интересните водни каскади, извори и бързеи. На много удобни места има изградени наблюдателни площадки. По време на прехода по пътеката ви обгръща гъста растителност, което прави разходката още по-приятна и отпускаща. По изградената пътека, можете да стигнете и до пещерата, от която извира река Маарата.
Екопътека Крушунските водопади

Кога да ги посетим

За да изживеете магията на този воден спектакъл, ще трябва да заплатите входна такса от 3лв. -  една символична сума за поддръжката на екопътеката. "Работното им време" е през цялата година, но ако искате  да ги видите в максималния им потенциал, най-добре е да ги посетите през ранна пролет, когато са най-пълноводни.
Кога се ходи на крушунски водопади

Какво друго можем да видим на близо

В непосредствена близост до Крушунските водопади, могат да се посетят много различни пещери, както и още един водопад - Урушки водопад или Малката Маара. Ако имате малко повече време, друга интересна забележителност на около 30км от село Крушуна, е Деветашката пещера - една от най-големите пещери в България.
Деветашката пещера

На финала, ще се разделим с един видео тур на Крушунските водопади. Надяваме се той да засили желанието ви отидете на това вълшебно място и да прекарате време сред природата, защото всеки миг прекаран сред природата, е миг на щастие.

 


По-стара публикация По-нова публикация


Оставяне на коментар